/ Članci

Foto: Express.co.uk

Sposobnost ljudi da razumiju percepciju i namjeru drugih omogućuje nam da se bolje snalazimo u suvremenom životu. Takozvana „teorija uma“ je društveni alat, a često nije prisutna kod ljudi  s autizmom.

Međutim, teorija uma nije rezervirana samo za ljude. Teorija uma pronađena je kod ne-ljudskih primata, a sada i kod – gavrana. U istraživanju objavljenom u časopisu Nature Communications, tim znanstvenika piše kako gavrani mogu zaključiti što njihova konkurencija možda želi, čak iako ne mogu vidjeti samu konkurenciju.

Znanstvenici su bili inspirirani radom iz 2001. godine u kojem je objavljeno kako kalifornijske šojke (Aphelocoma californica), koje su iz iste obitelji ptica kao i gavrani (Corvidae), imaju sposobnost teorije uma. Istraživanje je pokazalo da su šojke mogle zaključiti kako ih konkurentske ptice promatraju te da bi im mogle ukrasti skrivene zalihe hrane. No, istraživanje nije moglo isključiti mogućnost da su šojke pratile pogled konkurentskih ptica te pomoću toga zaključile njihovu namjeru. Ovi vizualni signali nisu predviđali tuđe ponašanje, tako da se nije jasno moglo utvrditi imaju li šojke sposobnost teorije uma.

U novom istraživanju, znanstvenici su stvorili eksperiment u kojem gavrani nisu mogli vidjeti svoje konkurente. Smjestili su gavrane u istraživačko područje gdje je bio ili prozor, ili okance, ili zid. Hrana je bila postavljena, a tim znanstvenika puštao je zvukove drugog gavrana iza prozora, okanca ili zida te promatrao kako će gavrani reagirati. Kada je gavran bio u prostoriji s prozorom ili okancem te mislio da ga druga ptica promatra, brzo je reagirao te sakrio hranu van vidokruga potencijalnog konkurenta. U situaciji s okancem, gavran nije mogao vidjeti konkurenta, ali je pretpostavio da je tamo i da ga promatra. U situaciji sa zidom, gavran nije učinio ništa sa hranom.

“Naši rezultati pokazuju da gavrani mogu poopćavati iz vlastitog perceptivnog iskustva te pretpostaviti mogućnost da budu viđeni”, piše tim istraživača. Vjeruju kako ovaj rad ide u prilog i radu o kalifornijskim šojkama, te kako nudi i više dokaza o tome da su ptice iz obitelji Corvidae jedne od najinteligentnijih životinja na planeti.


 

Izvor: California Academy of Science

Prevela: Mariana Vidmar


 

Share this Post