/ Aktivnosti, Korisno, Video

“Možda ne možemo pomoći svima, ali svatko može pomoći nekome.
Ako pomognemo i jednoj osobi, promijenili smo cijeli njen svijet.”

Na vrlo jednostavan način možete pomoći životinjama u svojoj okolici! Pružite lutajućim mačkama i psima sigurno i suho mjesto na kojem će moći pronaći hranu, vodu ali i mjesto za odmor.

Pogledajte kako u videu:


Postupak:

Koristili smo materijale koje svatko može pronaći kao višak ili otpad pored većih dućana ili koje zasigurno ima negdje u podrumu. Na taj način smo i reciklirali i iskoristili stare i odbačene materijale za nešto novo i korisno!

Potrebni materijali:

– jedna velika kartonska kutija
– komadi stiropora za izolaciju
– komad spužve koji inače nije nužan ali smo ga iskoristili u svrhu izolacije
– škare, široki selotejp, ravnalo, marker
– velika vreća za smeće
– dekica (u našem slučaju), ali mogu biti i ručnici, plahte, novinski papir ili bilo što drugo što će pružiti dodatnu toplinu unutar skloništa

Prvi je korak složiti kutiju s jedne strane, odnosno, zatvaramo samo donji dio našeg skloništa jer ćemo kroz “otvoreni krov” izolirati unutrašnjost kućice. Bitno je selotejpom čvrsto zaljepiti i složiti kutiju prvo sa donje strane, a onda i sa svih ostalih strana. Ljepljenje i dodatno učvršćivanje uz pomoć širokog selotejpa će se ponavljati još puno puta tokom izrade skloništa.

Kada smo čvrsto složili i zaljepili donji dio kutije, dakle pod skloništa, s jedne strane moramo označiti gdje će biti ulaz u sklonište jer ćemo taj dio raditi zadnji. Sada slijedi unutarnja izolacija skloništa, a ona je jako bitna jer će dodatno štititi od hladnoće i drugih vremenskih nepogoda.Najbolje je koristiti stiropor, a mi smo u našoj verziji ubacili i komad debele spužve koji smo našli kao nečiji višak i reciklirali za dobru svrhu. Prvo smo postavili spužvu u kutiju i to po sredini kućice tako da pokriva dno i šire stranice/zidove skloništa.

Na suprotnoj strani od ulaza kućice, postavit ćemo komad stiropora koji će biti stražnji dio skloništa. Na spužvu koja je sada na podu skloništa, stavit ćemo i veliki komad stiropora – to je pod i dio na kojem će životinja boraviti. Šire strane/zidove ćemo također obložiti stiroporom i to na način da je sve zajedno jako zbijeno i da se ne pomiče, dakle mora biti jako čvrsto i na mjeru. Sada imamo izolirane “zidove” našeg skloništa i napravili smo unutarnju izolaciju.

Na stiropor koji se nalazi na podu skloništa, stavit ćemo i dekicu da bude toplije i udobnije. Osim dekice, to mogu biti i plahte, ručnici ili bilo što drugo što je mekano i toplo, odnosno, ono na čemu će životinja zapravo boraviti. Jednom kada postavite sklonište, provjeravajte je li dekica/plahta/ručnik mokar ili vlažan. Ako jest, zamijenite ga jer je bitno da prostor na kojem će životinja boraviti bude suh. Ako nemate ništa drugo pri ruci, poslužiti može i običan novinski papir – bitno je samo da je uvijek suho.

Kada smo riješili unutarnji dio izolacije i sve posložili da bude čvrsto, možemo zatvoriti i gornji dio kutije, odnosno napraviti krov. Opet sa selotejpom sve dobro zaljepimo kako ne bi bilo propuštanja zraka ili vode a i kako bi sve bilo čvrsto. To je zapravo najdugotrajniji proces u cijelom postupku izrade skloništa jer je bitno sve dobro zaljepiti, pokriti sve rupice, kuteve, prijelaze, itd.

Sada slijedi vanjska izolacija kućice za koju nam je potrebna obična velika vreća za smeće. Ona će poslužiti za zaštitu od kiše, kako se karton ne bi namočio a sklonište uništilo. Također je jednostavno za održavati jer kada primijetite da se kućica namočila, jednostavno zamijenite novom vrećom za smeće.

Najbolje bi bilo izbjeći postavljanje kućice na mjesta gdje se može smočiti, no u slučaju da se to i desi, uvijek možete promijeniti vreću i staviti novu i suhu vanjsku izolaciju. Vreću za smeće smo opet zaljepili sa selotejpom za kutiju kako ne bi bilo propuha, a i kako bi bila čvršća izolacija. Opet ljepimo oko cijele kutije osim na dijelu gdje će biti ulaz za mace.

Kad smo sve ovo završili i poljepili, dolazimo do ulaza u sklonište. Na početku smo označili gdje će biti ulaz i sada ćemo po želji izrezati dio kutije u mini prolaz za životinje. Ulaz se može napraviti na više načina, a mi smo izrezali jedan cijeli komadić i napravili rupu, no mogu se ostaviti i pomična vratašca na način da se izreže sve osim gornjeg dijela vratašca.

Kada radite ulaz, neka donji dio ulaza bude odvojen od poda 15-tak centimetara, odnosno, malo viši od stiropora i dekice koji su na podu skloništa jer želimo izbjeći vlagu u samom skloništu. Ulaz ne mora biti prevelik jer se životinje mogu zavući u manje prostore od njih samih, ali imajte na umu neku optimalnu veličinu ulaza da unutra mogu ući i veće i manje životinje. Napominjemo da ovo sklonište ne mora biti samo za mačke već može poslužiti kao sklonište bilo kojoj životinji kojoj je potrebno. Stoga imajte to na umu kada određujete veličinu ulaza u sklonište.

Na kraju ćemo vrećom za smeće obrubiti i ulaz kako ne bi bio oštar a i kako bi i prednji dio skloništa bio izoliran od kiše. I opet ćemo sve učvrstiti selotejpom.

Na kraju možemo ukrasiti sklonište s porukama, odnosno naglasiti da se radi o skloništu za životinje, a to radimo iz više razloga.

Prvenstveno, ne želimo da netko pomisli da se radi o nekakvom smeću pa da sklonište završi u kontejneru, a i želimo informirati ljude i potaknuti ih da se i sami uključe u ovakve akcije i sami naprave slična skloništa ili počnu više razmišljati o životinjama i načinima kako im mogu pomoći.

Najbitnije je da se ova skloništa postavljanju na sigurna mjesta. Najbolja mjesta su ona prirodno zaštićena od vjetra i vode, ispod velikih stabala, ili ispred zgrada koje su vam u blizini i gdje možete kontrolirati situaciju.

U našem slučaju, gdje nam i ljetno i zimsko sklonište stoji već godinama, svi su susjedi upoznati sa situacijom i nikada nismo imali negativnih iskustva. Naprotiv, imali smo samo pozitivne reakcije, a neki su susjedi čak i sami počeli donositi hranu i vodu za mačke i pse ispred skloništa. Djeca su se posebno zainteresirala i sama željela uključiti, odnosno pomoći pri izradi kućica ili pak sami napraviti kućice.

Vrlo je važno informirati ljude o čemu se radi, zašto to radimo i potaknuti ih da i sami pomažu životinjama, te ih educirati i potaknuti na razmišljanje o našem načinu viđenja i tretiranja drugih ne-ljudskih osoba.

No, ovisno o tome gdje mislite postaviti sklonište, imajte na umu da to nekome može smetati, stoga dobro pazite da netko ovakvo sklonište ne zloupotrijebi kao mjesto za postavljanje otrova ili maltretiranja životinja. Prije postavljanja skloništa, dobro provjerite lokaciju. Također, postavite sklonište na mjesto gdje svakodnevno prolazite kako biste mogli provjeravati situaciju, ostavljati svježu vodu i hranu, itd.

Hranu i vodu bilo bi dobro ostavljati van skloništa, jer se voda lako može proliti a samim time i sklonište namočiti.

Mi smo u videu napravili samo sklonište – dakle mjesto gdje životinje mogu doći odmoriti, ugrijati se i prespavati, a vodu i hranu ćemo ostavljati pored skloništa. Ako pak radite zaista veliko sklonište, od recimo dvije spojene kutije, onda unutra možete držati i vodu i hranu u jednom dijelu skloništa, a dio za spavanje i odmor postaviti na drugu stranu skloništa. A možete napraviti i dva odvojena objekta – jedan za odmor i spavanje, a drugi za hranu i vodu.

Cijeli ovaj proces nije nimalo kompliciran i može se napraviti skoro pa potpuno besplatno od materijala koje uvijek možete pronaći kao nečiji višak ili čak “otpad”. Jedini je trošak selotejp, kojeg vam treba puno.

Nadamo se da ćemo vas ovim videom i tekstualnim uputstvima potaknuti da i sami napravite vanjsko sklonište i pomognete životinjama, ali i informirate ljude oko sebe o načinima na koje mogu pomoći životinjama – i to ne samo psima i mačkama s kojima smo najviše okruženi, već svim životinjama kojima je pomoć potrebna.

Mi smo na našem skloništu napisali da se radi o skloništu za mačke, budući da se na području našeg skloništa nalazi upravo najviše mačaka, no takva skloništa mogu poslužiti i drugim životinjama – možda u skloništu nađete i kojeg ježa, psa, miša… Ono što je bitno jest da imaju sigurno i toplo mjesto za prespavati i odmoriti.

A pogledajte i koga smo mi vidjeli u skloništu:

FOTO – VANJSKO SKLONIŠTE ZA MAČKE (I JEŽEVE!)

Autorica: Mariana Vidmar


 

Share this Post