/ Članci

 

Za ljude koji se bave zaštitom i pravima životinja, ovo i nije novost, no u pravnom okviru, ovo je povijesna odluka.

Novi Zeland postavio je nevjerojatan presedan s pravnom odlukom u kojoj je konstatirano da su životinje svjesna bića te da imaju osjećaje jednake kao i ljudi.

To označava nevjerojatan pomak u percepciji javnosti, gdje su do nedavno samo neke vrste životinja imale beneficiju pravne zaštite.

Prijedlog Zakona o dobrobiti životinja koji je prošao prošlog mjeseca nalaže kako će pravno procesuirati ljude uključene u slučajeve zlostavljanja životinja, te da će u potpunosti zabraniti provođenje eksperimenata nad životinjama. Također, svi oblici lova i zatočavanja divljih vrsta biti će ilegalni.

“Tvrditi da su životinje osjećajna bića znači eksplicitno reći da mogu proživljavati i pozitivne i negativne emocije, uključujući bol i nelagodu,” rekla je dr. Virigina Williams, predsjednica Nacionalnog etičkog savjetodavnog odbora za životinje. “Eksplicitnost je ono što je novost u ovom slučaju i što označava još jedan pomak na putu dobrobiti životinja.”

“Očekivanja u dobrobiti životinja mijenjaju se velikom brzinom, a prakse koje su nekada bile uobičajene za stoku i kućne ljubimce više nisu prihvatljive ni tolerirane.”, rekao je Dr. Steve Merchant, predsjednik novozelandske veterinarske udruge. “Ovaj Zakon donosi odredbe u skladu s novim stavovima naše nacije o statusu životinja u društvu.


Podsjetimo se i na slučaj u Francuskoj gdje je nedavno konstatirano kako se životinje u pravnom sustavu više neće smatrati imovinom (kao što je bilo do sada), već živim bićima, te na slučaj iz New Yorka pod vodstvom Nonhuman Rights Project-a, gdje su dvije čimpanze dobile status pravnih osoba na sudu i zbog čijeg se zatočavanja na jednom sveučilištu i dalje vodi sudski postupak.

No, iako je ovim Zakonom utvrđeno kako su sve životinjske vrste osjećajna bića, još uvijek ne znamo kako će ove odredbe utjecati i štititi one vrste koje se koriste u prehrambenoj i modnoj industriji, u kojima biva ubijeno na nekoliko desetaka milijardi životinja godišnje. (op.a.)

Izvor:

http://vbetweenthelines.com/index.php/2016/03/11/new-zealand-officially-recognized-animals-sentient-beings-huge/

Prevela: Mariana Vidmar


 

Share this Post