/ Članci

Foto: Travelersdigest.com

U nastavku se nalaze savjeti koji će vaše promatranje prirode i životinja u praksi učiniti korisnijim i ugodnijim.

Zapamtite, cilj promatranja prirode je opažati životinje bez da se uznemiruje njih ili njihova staništa.

1.    Sami proučite identificiranje biljnih i životinjskih vrsta prije izlaska na teren. Naučite o najzastupljenijim vrstama u području, fokusirajući se na njihova fizička obilježja i uobičajeno ponašanje.

2.    Razvijte svoje tehnike promatranja prirode: motrite grmlje, drveće i šikaru za suptilne pokrete; stavljanjem ruku oko ušiju pojačajte zvuk.

3.    Pronađite biljne i životinjske vrste očima, a zatim se usredotočite na njih dalekozorom. Potražite znamenje i objekte koje će pomoći ostalima kao orijentir za uočavanje vašeg pronalaska.

4.    Potražite tragove životinja. Tragovi kretanja, obitavanja, hranjenja, izmet samo su neki od tragova koji nam ukazuju na životinje u blizini.

5.    Nosite odjeću koja će se uklopiti u okolinu. Zemljani tonovi i žućkaste boje najbolje će vam pomoći da se stopite s okolinom.

6.    Vaše vozilo čini odličnu kamuflažu. Životinje su često naviknute na vozila te će proći u neposrednoj blizini. Isključite motor, mirno sjedite i možda životinje dođu do vas.

7.    Većina životinja ima jaka osjetila vida, sluha i njuha. Krećite se polako i tiho kako bi izbjegli privlačenje njihove pažnje, te kako ih ne biste ometali.

8.    Uspravna ljudska silueta se ističe u krajoliku. Kako bi prikrili svoju figure pokušajte čučati.

9.    Životinje se mogu prepasti ljudskih očiju koje ih promatraju. Pokušaje nositi šešir širokog oboda kako bi vam oči bile u sjeni i sakrivene.

10.    Promatranje i slušanje su ključni za identificiranje upozoravajućih signala životinja. Životinje komuniciraju nevolju na mnogo, često suptilnih, načina. Učenje tih signala važno je za vašu sigurnost i dobrobit životinja.


 

Share this Post