/ Blog, Lokalna flora i fauna

Solitarne pčele u Centru za zaštitu životinja i prirode “Key”

 

“Nestanu li pčele sa planeta Zemlje, čovjeku kao vrsti ostaje još oko 4 godine života.” – Albert Einstein

Bez pčela, nema oprašivanja, ne bi bilo plodova, hrane pa ni ljudi. Na Zemlji se samo oko 10 posto biljaka cvjetnica oprašuje vjetrom, dok 90 posto oprašuju insekti. Glavninu tih insekata čine upravo pčele.

Svoje ime solitarne, samotarke ili samice dobile su po tome što se te pčele ne roje, ne žive u društvima u košnici, nemaju maticu, nego sve rade same kao jedinke.

Samice se najradije gnijezde u barskoj trstici, izbušenu drvetu, građevinama od drva i blata. Prirodno grade tunele i naprave 6-15 ćelija pregrađenih blatom. Postupno ih pune nektarom peludom, snesu jajašca, pa opet pregrade, na kraju tunel debelo zagrade blatom.

Zbog ugroženosti okoliša, u godini ih nestaje po nekoliko vrsta, uz ostalo i zbog devastacije objekata od drva i zemlje u kojima se rado nastanjuju.

Solitarne pčele puno je proučavala i o njima pisala Marija Ševar, viša koordinatorica za ekološku poljoprivredu u Savjetodavnoj službi. Ona ističe da je čovjek narušio biološku ravnotežu, uništio biološku raznolikost, onečistio okoliš te utjecao na smanjenje broja ovih korisnih pčela u prirodi. Sve manji broj drvenih kuća, gdje su solitarne pčele iz roda Osmia nalazile svoje stanište, te primjena novih građevinskih materijala uz druge probleme, osobito sve veću uporabu pesticida, ugrožavaju opstanak ovih vrsta.

U zahvalu njihovom trudu oko oprašivanja našeg okoliša možete postaviti jednostavne kućice u koje će se one same vrlo rado naseliti. To je kukac prisutan u oprašivanju flore iz davnina pa tom jednostavnom i jeftinom gestom možete pomoći u njihovom očuvanju od izumiranja.

Naime divljih pčela u Europi ima oko 260 vrsta od kojih svake godine izumre po nekoliko vrsti. Samih solitarnih pčela ima više vrsta.

U Centru za zaštitu životinja i prirode „Key“ postavljene su dvije kućice u kojima trenutno živi 1200 solitarnih pčela.


 

 

Share this Post