/ Lokalna flora i fauna

 

Ova gusjenica u svojoj drugoj fazi postaje zaštićena vrsta leptira koji se zove Lastin rep.

Karakteristike

Lastin rep (Papilio machaon L.) je dnevni leptir iz porodice lastinrepaca (Papilionidae). Odrasli leptir ima žuta prednja i stražnja krila te crne pjege. Promjer krila je 65-85 mm. Zadnji par krila ima kratki repić, četiri plave mrlje i na unutrašnjem rubu crvenu mrlju. U sezoni ima dvije ili tri generacije, obično početkom travnja i u srpnju, odrasle leptire možemo vidjeti od svibnja do rujna. Zaštićen je Zakonom o zaštiti prirode i jedan od najvećih europskih leptira, te vrijedan oprašivač.

Gusjenica – prva faza

Ženka pojedinačno odlaže jajašca na mekanim listovima biljaka većinom iz porodice štitarki (Asteraceae), primjerice voli kopar (Anethum graveolens), divlju mrkvu (Daucus carota), peršin (Petroselinum crispum), komorač (Foeniculum vulgare), no također i rutu (Ruta graveolens). Jajašca su okruglasta, glatka, u početku bijela, potom žuta, kasnije posmeđe. Gusjenice se izlegnu nakon 8-10 dana. U početku su crne, bijelih područja i narančastih točkica na bočnim stranama. Izgledaju kao ptičji izmet čime su prirodno kamuflirane radi zaštite od predatora. Nakon presvlačenja mijenjaju boju u svijetlozelenu s izraženim većim crnim i manjim narančastim mrljama. Na glavi imaju par žlijezda preko kojih izlučuju neugodan miris koji im služi kao obrana od predatora. Mnogo jedu i brzo rastu, mogu biti duge oko 5 cm. U toj fazi žive 4-6 tjedana dok se ne zakukulje u kukuljicu i započnu preobrazbu u odraslu jedinku. Kukuljice su smeđe, svijetlosmeđe ili sive boje.

Gusjenice prve generacije kukulje se pri osnovi biljke, dok se druge generacije kukulje na tlu. Zabilježen je velik broj podvrsta (po zadnjim podacima čak 37 podvrsta).

Snimka: Mariana Vidmar


Stanište

Rasprostranjen je u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi. Nalazimo ga na livadama, u dvorištima i vrtovima, možemo ga naći kako u kontinentalnom dijelu, tako i u primorskom području uključujući na otocima, od nizinskog do planinskog pojasa 3000 m n. v. Zaštićena je vrsta.

Etimologija

Ime vrste dano je prema Mahaonu u grčkoj mitologiji, čiji slavni otac Asklepije je bio bog liječništva. Mahaon je nastavio rad oca te je i sam bio cijenjen kao liječnik. Na stranim jezicima nazivi su swallowtail, common yellow swallowtail, Old World swallowtail (eng.), Schwalbenschwanz (njem.), machaon, grand porte-queue (fr.), macaone (tal.), macaón (špa.), borboleta cauda-de-andorinha (port.), lastovičar (slo.), lastin repak (sr.).

Izvor: http://www.plantea.com.hr

 


 

Share this Post