/ Članci

Pionirka zaštite životinja, Dian Fossey, uvidjela je da nije dovoljno prenositi znanja samo u teoriji, već da je potrebno ta znanja provoditi u praksi, a ljude upoznati sa konkretnim osobama i subjektima svog rada. Godine 1967., Dian Fossey je samostalno pokrenula istraživački centar u Nacionalnom parku Volcanoes, gdje je godinama živjela s gorilama te ih proučavala kako bi ljudima kroz svoja istraživanja i primarne podatke pružila više informacija o životima i navikama gorila, ali i problemima s kojima se gorile susreću (lov, iskorištavanje, zatočavanje), te samim time i važnosti njihove zaštite.

Njen je rad doveo do toga da su gorile danas jedna od najzaštićenijih vrsta sa svjetskim interesom za njihovu zaštitu, ali i za angažmanom poput njenog – aktivnog očuvanja.


Jane with Uruhara pant-hooting, 1996.

Još jedna značajna aktivistkinja i znanstvenica u području aktivnog očuvanja je Jane Goodall. Godine 1965. Jane je u Tanzaniji osnovala Gombe Stream centar za istraživanje koji je s vremenom postao mjesto gdje studenti još dandanas mogu istraživati divlje čimpanze. Zahvaljujući Jane i njezinom istraživačkom timu danas se zna kako su ove životinje sposobne iskazati veliku okrutnost i agresiju, ali isto tako i suradnju, privrženost, sreću te nesebično pomoći jedna drugoj.

Jednom riječju, sličnije su nam negoli smo to uopće prije mogli zamisliti.

Sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća Jane je u povodu objavljivanja svoje knjige Čimpanze Gombe: Uzorci ponašanja (engl. Chimpanzees of Gombe: Patterns of Behavior) prisustvovala mnoštvu znanstvenih skupova. Uskoro je postala svjesna da diljem Afrike šumska područja nestaju zbog ljudskog faktora pa čimpanze i mnoge druge divlje životinje postaju sve ugroženije. Da bi ih spasila, 1977. osniva Institut Jane Goodall koji do danas provodi programe za pomoć siromašnima Afrike te promiče važnost očuvanja šuma i divljih životinja. Jedan je od programa posvećen djeci i mladima, koje se uči prepoznati probleme u njihovim zajednicama i u svijetu, te kako ih potom rješavati i tako učiniti svijet boljim mjestom za življenje.


Share this Post