/ Lokalna flora i fauna

Šumski mravi, foto: Centar za zaštitu životinja i prirode “Key”


Šumski veliki crveni ili rusi mrav (Formica rufa rufa) je tipični stanovnik šume i zadržava se samo u prirodnim šumskim sastojinama, a izbjegava čistine i nastambe čovjeka, pa stoga kod golosječe i oplodne sječe, ukoliko ostane zemljište otvoreno suncu i svijetlu, taj se mrav na takvim mjestima izgubi. Ovaj mrav najčešće dolazi u crnogoričnim sastojinama, pa onda u hrastovim, a rjeđe u bukovim. Pravi visoka strma gnijezda. Za razliku od drugih ova forma ima uvijek koloniju sastavljenu samo od jednog gnijezda u kome se u jednoj godini razvije do 36.000 individua. Ako se u gnijezdu pojave mlade oplođene ženke, budu ubijene, ali zato ženka, koja je stvorila mravinjak, živi do 20 godina. Kad ona ugine, ugiba i čitav mravinjak.

Veličina jednog mravinjaka kreće se u promjeru od 0,40-1,25 m, a obujam iznosi 4-14 m. Ta veličina gnijezda zavisi o položaju, starosti i rasi mravi, koja je načinila mravinjak.

Veliki crveni šumski mrav je jedna od najkorisnijih vrsta mrava zbog uništavanja šumskih štetnika, obraća se pozornost čuvanju te vrste mrava u mnogim zemljama, gdje je njihov opstanak ugrožen zbog sabiranja tzv. mravljih jaja u trgovačke svrhe za prehranu ptica. Da bi se pojačao broj mravinjaka u šumama, gdje ih malo ima ili uopće manjkaju, mravi se uzgajaju u laboratorijima i prenose u šumu zbog širenja. (Izvor: PP Medvednica)

U Republici Hrvatskoj ova vrsta je strogo zaštićena  Zakonom o zaštiti prirode i prema Pravilniku kazna za uništavanje mravinjaka  iznosi 4.000,00 kuna.

 

Jedna od zanimljvosti što se tiče gradnje gnijezda je da ih provjetravaju; u danima viših temperatura otvaraju, tzv. ventilacijske rupe u mravinjacima kako bi topao i ustajali zrak izašao van, a svježi ušao u mravinjak.

Mravinjak u Centru za zaštitu životinja i prirode “Key”


 

Share this Post