/ Blog

Foto: Centar za zaštitu životinja i prirode “Key”


Štruca je divlja zečica koja je pronađena kao beba i imala je problema s vidom. Rođena je slijepa, no za razliku od većine zečeva,  vid joj se nije vratio u uobičajenom roku i zbog toga je morala biti u kontroliranim uvjetima i suživotu s ljudima. 6 mjeseci živjela je u maloj nastambi kod volonterke udruge Mrkvica, no počela je pokazivati sve divlje ponašanje i zbog toga je prebačena u Centar “Key” gdje smo joj napravili veliku nastambu od 20 m2 u kojoj je mogla imati prirodniji život te se više kretati.

S obzirom da zečevi i kunići nisu slična vrsta po ponašanju, divljim zečevima nije u interesu suživot s čovjekom i zečevi ne mogu biti kućni ljubimci.

Unazad nekoliko mjeseci i s terapijama vitaminom B, Štrucin se vid popravio te se počela samostalno snalaziti u prostoru i nije pokazivala znakove da i dalje ima problem s vidom. Nakon nekoliko testova sljepoće, konzultacija s veterinarima i ostalim stručnjacima, ustanovljeno je da je Štrucin povratak u prirodu ipak moguć.

Zbog toga što je odmalena bila okružena s ljudima i živjela pod kontroliranim uvjetima, morala je proći proces “podivljavanja”, odnosno, prilagodbe na divljinu i samostalan život. U nastambi u Centru “Key” Štruca je uspješno podivljana te je došlo vrijeme da se vrati u svoj pravi, prirodni dom.

17.04.2017. Štruca je uspješno vraćena u prirodu.Centar za zaštitu životinja i prirode “Key” | Center for Active Animal and Nature Protection “Key”

http://www.centarkey.hr

http://www.facebook.com/czzzp

http://www.youtube.com/stopspecizmu

http://www.instagram.com/centar_key

http://www.twitter.com/centar_key