/ Blog, Lokalna flora i fauna

 

Povodom dana obilježavanja Europskog sela roda Čigoć u Moslavini, cjelodnevni edukativni program namijenjen edukaciji o rodama i njihovoj zaštiti završio je tradicionalnim puštanjem rehabilitiranih ptica nazad u prirodu. I ove godine članovi udruge AWAP pustili su nekoliko divljih ptica nazad u prirodu nakon što su uspješno prošle rehabilitaciju u njihovom oporavilištu za divlje životinje.

Jedna bijela roda, jedna siva čaplja i desetak sova vraćeno je nazad u svoje prirodne domove.

Snimku puštanja ptica možete pogledati ovdje:

Jedna sova ipak nije bila spremna za povratak u prirodu, te je vraćena nazad u AWAP na oporavak.


Snimka: Mariana Vidmar (Centar za zaštitu životinja i prirode “Key”)


O EUROPSKOM SELU RODA ČIGOĆ

Čigoć je malo selo u kojem živi više bijelih roda nego ljudi i prema broju gnijezda ovo mjesto ima najbrojniju populaciju roda u Europi. Godine 1994. Europska zaklada za zaštitu prirode Euronatur proglasila je Čigoć prvim Europskim selom roda

Zbog iznimno pogodnih prirodnih uvjeta gotovo na svakoj kući ili štali gnijezda svijaju bijele rode, te je njih više nego ljudi. Naime, u 45 aktivnih gnijezda prebiva više od 200 roda, a u sedamdesetak kuća tek oko 120 mještana, što dovoljno govori o skladnom odnosu čovjeka i prirode na ovim prostorima.

Selo je smješteno u Parku prirode Lonjsko polje i u njemu se iz neposredne blizine može promatrati ponašanje bijelih roda, čuti kako međusobno komuniciraju klepetanjem kljunova, vidjeti rode roditelje kako krilima štite svoje mlade od prejakoga sunca ili borbu mladunaca za kakav ukusni zalogaj.

Svake godine, posljednje subote mjeseca lipnja, u Čigoću se održava velika proslava Dana roda, s bogatim kulturnim, rekreativnim, zabavnim i gastronomskim sadržajima.

Osim što je Čigoć jedno od samo 14 Europskih sela roda, dobitnik još jedne vrlo značajne nagrade. Godine 2003. Europska asocijacija za cvijeće i okoliš, sa sjedištem u Bruxellesu, u konkurenciji oko 5.700 europskih sela, dodijelila je Čigoću brončanu plaketu «Entente Florale« za izniman ugođaj i okoliš.

Močvarno područje Parka prirode Lonjsko polje najveće je zaštićeno močvarno područje u Hrvatskoj i jedno od najvećih i najvrjednijih s prebivalištem ptica močvarica u Europi.

(Izvor: http://www.agrobiz.hr/globalno-selo/prvo-europsko-selo-roda-1118)


Centar za zaštitu životinja i prirode “Key” | Center for Active Animal and Nature Protection “Key”


 

Share this Post