/ Blog

FOTOGALERIJA: Kunići Hipa i Hopa

Hipa i Hopa su dva kunića spašena od sigurne smrti i to u zadnji čas.

24.07.2017., njihovi spasitelji dovezli su ih u utočište Centra Key, gdje se trenutno druže s ostatkom spašenih kunića. Kroz koji dan će svi biti premješteni u novu vanjsku nastambu za kuniće koju počinjemo graditi.

Ukupno šestero kunića spašeno od sigurne smrti stiglo je u Centar “Key”, gdje će u miru moći provesti ostatak svojih života. Radi se o četiri cure i dva dečka: Alfina, Bijelićka, Hipa, Hopa & Evan i Bijelić.

Upoznajte i ostale kuniće: Četvero kunića spašeno iz uzgoja

 

 


Kunić (Oryctolagus cuniculus) ubraja se kao sisavac u razred glodavaca (Rodentia) i u porodicu zečeva (Leporidae). Kunići su izuzetno društvena bića, u prirodi uvijek žive u grupama. Veći dio dana i noći provode u spavanju. Najaktivniji su predvečer i navečer.

Postoji jedan rod kunića. Obično žive 4-10 godina, dok domaći kunić (lat .Oryctolagus cuniculus domesticus) može živjeti 6-12 godina, pa i više. Kunići, za razliku od pravih zečeva (Lepus spp.), kopaju jazbine u zemlji.

Mladi dolaze na svijet poslije mjesec dana gestacije. Rađaju se slijepi i bez dlake, a progledaju s navršena dva tjedna. Stoga se mladi kunići smatraju altricijalnim, za razliku od prekocijalnih zečeva.

Kunići mogu biti divlji i pitomi, a danas ima i vrsta koje se uzgajaju isključivo kao ukrasne životinje. Kunić u prirodi živi u nastambama ispod zemlje. Ženka rađa gole i slijepe mladunce, koji su potpuno ovisni o majci. Biljojedi su, a osnovu prehrane predstavlja korjenasto i lisnato povrće, sijeno i žitarice. Za razliku od zečeva, kunići imaju kraće uši i stražnje noge te su općenito sitnije građe.

Kunići se koriste za proizvodnju mesa, krzna, vune, gnoja, a uzgajaju se i za potrebe laboratorija.

U Centru “Key” živi šest kunića spašenih iz uzgoja za prehranu – četiri ženke i dva mužjaka.

Pogledajte i kako je izgledalo kada su kunići po prvi puta osjetili travu pod šapama…


Centar za zaštitu životinja i prirode “Key” | Center for Active Animal and Nature Protection “Key”


 

Share this Post