/ Blog

Nekada ptice mogu zalutati u skučene prostorije ili u češćem slučaju – upasti u dimnjak.

Ukoliko na vrijeme čujete i primijetite pticu koja je zapela ili upala u prostor iz kojeg se ne može sama izvući, vrlo brzo joj možete i pomoći.

Upravo to desilo se u ovom slučaju kada je mlada ptica upala u dimnjak i zapela u peći. Na sreću, čuli smo lepetanje krilima i ubrzo otvorili peć te izvadili pticu.

Ptica nije bila ozlijeđena te je nakon kraćeg oporavka vraćena u prirodu.

Što učiniti u ovakvim slučajevima?

Prvo – ostanite mirni. Nemojte stvarati dodatnu paniku, ptica je već dovoljno preplašena i svaka buka ili nagli pokreti će je dodatno uznemiriti.

Ustanovite gdje se točno nalazi ptica, odnosno gdje je zapela. Sklonite sve ostale životinje iz te prostorije, zatvorite vrata i otvorite prozore.

Ukoliko ptica nije ozlijeđena, vjerojatno će sama poletjeti kroz prozor i vratiti se nazad u prirodu.

Imajte na umu da ptica neće odmah znati gdje je niti gdje treba izletjeti. Imajte strpljenja, budite mirni i pričekajte dok ptica pronađe put prozora.

Ukoliko ptica ne pronađe put prozora, morate je ručno uloviti i to učinite tako da joj polako priđete, te pokrijete krpom. Kada je pokrivena, nježno je primite sa svake strane, pri tome pazite da su joj krila uz tijelo kako je ne biste ozlijedili.

Kada je pokrivena krpom, biti će mirna. Premjestite je u transporter ako sumnjate na ozljedu, odnosno kako biste je mogli promotriti.

Ukoliko nije ozlijeđena, dovoljno je da je jednostavno iznesete van u transporteru, otvorite transporter i sama će izletjeti.

Ukoliko je ozlijeđena, ostavite je u transporteru i kontaktirajte stručnjake koji vam mogu pomoći.

Za više informacija možete kontaktirati i Centar “Key” putem maila: info@centarkey.hr ili dežurnog broja: 097 718 63 26.


Kako je izgledalo spašavanje ptice iz dimnjaka možete pogledati ovdje:


Centar za zaštitu životinja i prirode “Key” | Center for Active Animal and Nature Protection “Key”

Žiro račun za donacije: IBAN HR54 2390 0011 1009 5656 2


 

Share this Post