/ Blog


28.05.2018. u Centar “Key” stigle su dvije vrane iz Virovitice. Gospođa Vesna Pjanić spasila ih je kao mladunce koji su ispali iz gnijezda te othranila i došlo je vrijeme da se vrate među svoje jato i u svoje prirodno stanište. Naime, u Virovitici su ostali bez gnijezda i staništa – park u kojem zadnjih 50 godina borave vrane se preuređuje, stabla su porušena a mnoge ptice su već stradale.

Neki mladunci, poput dvojca od gospođe Vesne, su primjećeni i spašeni na vrijeme, neki su još na othrani a neke ćemo tek pokušati spasiti. No, čak i nakon othrane, vrane se nemaju kamo vratiti jer je većina gnijezda – uništeno. Zbog preuređenja, vrane više nisu dobrodošle te im u gradu nemaju namjeru pomoći, već je u planu puštanje sokola koji bi trebao “riješiti problem”.

Zajedno s gospođom Vesnom, Ornitološkim Laboratorijem iz Zagreba te ostalim pojedincima koji trenutno brinu o vranama iz Virovitice, pokušati ćemo spasiti i othraniti preostale mladunce koji se nemaju kamo ni kome vratiti, te ih kasnije i pustiti među njihovo jato i u prirodno stanište – ali na novoj lokaciji gdje im gnijezda neće biti uništena u budućnosti.

Dvojac koji je stigao u ponedjeljak (Edgar & Alan) uspješno je vraćen među svoje jato u blizini parka prirode Lonjsko Polje (zaštićenog područja).

Pogledajte kako su se snašli u svom novom domu u videu:

 


Centar za zaštitu životinja i prirode “Key”

Žiro račun za donacije: IBAN HR54 2390 0011 1009 5656 2

Centar “Key” je neprofitna, nevladina, volonterska udruga za aktivnu pomoć životinjama.

Pratite nas i na društvenim mrežama za dnevne novosti i više informacija o našem radu:

http://www.facebook.com/centarkey

http://www.instagram.com/centar_key

http://www.twitter.com/centar_key


 

Share this Post