Dizajn logotipa: Tin Kuljašević (http://tinkulj.tumblr.com)

 

Centar za zaštitu životinja i prirode “Key” je neprofitna, nevladina i volonterska organizacija, te edukativno-istraživački centar za aktivno očuvanje prava životinja i zaštitu prirode, fokusiran na stvaranje i promociju teorijskog i praktičnog znanja te širenja informacija o zaštiti prava životinja i prirode na osobnoj i globalnoj razini, s ciljem boljeg razumijevanja drugih životinjskih vrsta i informiranja o zaštiti okoliša po principima održivog razvoja.

U sklopu Centra “Key” trenutno radimo i na izgradnji utočišta za male životinje.

Centar radi isključivo na volonterskoj bazi, te se sav rad financira iz vlastitih prihoda te uz pomoć članarina i donacija građana.

Radu Centra “Key” može se pomoći volontiranjem, članstvom, donacijama materijala potrebnih za rad ili donacijom na žiro račun: IBAN HR54 2390 0011 1009 5656 2
(Hrvatska poštanska banka)


OSOBNI ANGAŽMAN

Svojim primjerom želimo potaknuti i druge na osobni angažman kojim mogu dovesti do globalnih pozitivnih promjena za životinje i okoliš. Naš rad temelji se na ideji da svaka osoba vlastitim angažmanom može dovesti do promjene kojom ćemo početi drugačije razmišljati ali i odnositi se prema drugim vrstama i svemu što nas (i njih) okružuje. Također naglašavamo važnost edukacije i istraživanja koja nam pružaju relevantne odgovore na pitanja s kojima se u području zaštite životinja i prirode susrećemo.

 

CILJEVI I AKTIVNOSTI

– Izgradnja utočišta za male životinje
– Izgradnja i uređenja Centra po principima permakulture i održivog razvoja
– Aktivan angažman za pomoć ugroženim životinjama
– Pružanje privremenog sigurnog smještaja životinjama do pronalaska novog, trajnog doma (udomljavanje)
– Obnavljanje i očuvanje prirodnih staništa životinja
– Postavljanje hranilišta za divlje životinje
– Postavljanje malih skloništa i hranilišta za ulične gradske životinje
– Organiziranje i održavanje edukativnih i kreativnih radionica i volonterskih akcija na temu zaštite životinja i prirode za sve uzraste
– Promatranje, istraživanje i edukacija o lokalnoj flori i fauni i načinima kako je zaštiti i očuvati

MISIJA I VIZIJA

Naša je vizija budućnosti svijet u kojem čovjek, druge životinje i priroda žive u održivom skladu, bez međusobnog iskorištavanja i uništavanja. Misija Centra za zaštitu životinja i prirode je i potaknuti i osnažiti ljude da se na osobnoj razini informiraju te poduzmu akcije kojima mogu učiniti svijet ljepšim mjestom za sve njegove stanovnike.
Također promičemo kontinuirana istraživanja o životinjama, njihovim ekološkim sustavima i prirodnim staništima, te pružanje edukacije o njihovoj relevantnosti za svijet u kojem živimo.

Zbog nedostatka suživota s drugim životinjskim vrstama i prirodom, te nedostatka informacija i razumijevanja, odmalena smo društveno uvjetovani vjerovati kako su druge životinjske vrste i priroda samo resursi za našu uporabu. U Centru za zaštitu životinja i prirode razmišljamo i radimo po drugačijem principu. Radimo po principu slobode, pravednosti, nenasilja, zaštite i međusobnog poštivanja čovjeka, drugih životinjskih vrsta i prirode.

Jer drugačiji svijet je moguć – i to nije samo teorija.


Centar “Key” osnovale su Dubravka i Mariana Vidmar 2015. godine, a smješten je na privatnom obiteljskom imanju nedaleko od Zagreba.

Facebook: www.facebook.com/czzzp
Youtube: www.youtube.com/stopspecizmu
Twitter: www.twitter.com/centar_key
Instagram: www.instagram.com/centar_key

Saznajte kako je sve počelo u emisiji “Okretište” Drugačije TV: