Dizajn logotipa: Tin Kuljašević (http://tinkulj.tumblr.com)

Centar “Key” osnovale su Dubravka i Mariana Vidmar 2015. godine, a smješten je na privatnom obiteljskom imanju nedaleko od Zagreba.

Facebook: www.facebook.com/centarkey
Youtube: www.youtube.com/stopspecizmu
Twitter: www.twitter.com/centar_key
Instagram: www.instagram.com/centar_key

Saznajte kako je sve počelo u emisiji “Okretište” Drugačije TV:

Centar za zaštitu životinja i prirode “Key” je neprofitna, nevladina i volonterska organizacija, te edukativno-istraživački centar za aktivno očuvanje prava životinja i zaštitu prirode, fokusiran na stvaranje i promociju teorijskog i praktičnog znanja te širenja informacija o zaštiti prava životinja i prirode na osobnoj i globalnoj razini, s ciljem boljeg razumijevanja drugih životinjskih vrsta i informiranja o zaštiti okoliša po principima održivog razvoja.

 

Centar radi isključivo na volonterskoj bazi, te se sav rad financira iz vlastitih prihoda te uz pomoć donacija građana.

Radu Centra “Key” može se pomoći volontiranjem, donacijama materijala potrebnih za rad ili donacijom na žiro račun: IBAN HR54 2390 0011 1009 5656 2
(Hrvatska poštanska banka)


OSOBNI ANGAŽMAN

Svojim primjerom želimo potaknuti i druge na osobni angažman kojim mogu dovesti do globalnih pozitivnih promjena za životinje i okoliš. Naš rad temelji se na ideji da svaka osoba vlastitim angažmanom može dovesti do promjene kojom ćemo početi drugačije razmišljati ali i odnositi se prema drugim vrstama i svemu što nas (i njih) okružuje. Također naglašavamo važnost edukacije i istraživanja koja nam pružaju relevantne odgovore na pitanja s kojima se u području zaštite životinja i prirode susrećemo.

 

CILJEVI I AKTIVNOSTI

– Izgradnja utočišta za male životinje
– Izgradnja i uređenja Centra po principima permakulture i održivog razvoja
– Aktivan angažman za pomoć ugroženim životinjama
– Pružanje privremenog sigurnog smještaja životinjama do pronalaska novog, trajnog doma (udomljavanje)
– Obnavljanje i očuvanje prirodnih staništa životinja
– Postavljanje hranilišta za divlje životinje
– Postavljanje malih skloništa i hranilišta za ulične gradske životinje
– Organiziranje i održavanje edukativnih i kreativnih radionica i volonterskih akcija na temu zaštite životinja i prirode za sve uzraste
– Promatranje, istraživanje i edukacija o lokalnoj flori i fauni i načinima kako je zaštiti i očuvati

MISIJA I VIZIJA

Naša je vizija budućnosti svijet u kojem čovjek, druge životinje i priroda žive u održivom skladu, bez međusobnog iskorištavanja i uništavanja. Misija Centra za zaštitu životinja i prirode je i potaknuti i osnažiti ljude da se na osobnoj razini informiraju te poduzmu akcije kojima mogu učiniti svijet ljepšim mjestom za sve njegove stanovnike.
Također promičemo kontinuirana istraživanja o životinjama, njihovim ekološkim sustavima i prirodnim staništima, te pružanje edukacije o njihovoj relevantnosti za svijet u kojem živimo.

Zbog nedostatka suživota s drugim životinjskim vrstama i prirodom, te nedostatka informacija i razumijevanja, odmalena smo društveno uvjetovani vjerovati kako su druge životinjske vrste i priroda samo resursi za našu uporabu. U Centru za zaštitu životinja i prirode razmišljamo i radimo po drugačijem principu. Radimo po principu slobode, pravednosti, nenasilja, zaštite i međusobnog poštivanja čovjeka, drugih životinjskih vrsta i prirode.

Jer drugačiji svijet je moguć – i to nije samo teorija

03.01.2017.
Mariana Vidmar
Osnivačica